top of page
  • Carmen Baltzar

Taiteilijoiden kirjasuositukset kevääseen

Halima kysyi kymmeneltä eri alan taiteilijalta, mitä keväällä 2021 kannattaa lukea.Freshwater - Akwawe Emezi (2018)

Ei saatavilla suomeksi


Ulla Donner, sarjakuvataiteilija ja kuvittaja: "Freshwater on Emezin esikoisromaani, jossa on väkevä ja mutkaton kieli. Kirja kuvailee nuoren ihmisen, Adan, henkistä pahoinvointia ja traumaa nojaamatta sellaiseen “mä oon niin fucked up”-nihilismiin johon törmää aika usein kirjallisuudessa ja johon olen henkilökohtaisesti aika väsynyt. Adan sisällä asuu useita ọgbanje-henkiä, jotka ohjaavat ja kontrolloivat, mutta myös suojelevat Adaa. Tämä tuntui minulle lukijana empaattisemmalta ja todemmalta tavalta nähdä ja ymmärtää ihmistä, kuin ajatus että ihminen koostuisi yhdestä persoonasta joka on joko rikki tai ehjä."


Särkyneet siivet - Kahlil Gibran (suom. Kaarina Turja 1972)

Alkuperäisteos: Al'ajnahat Almotaksera


Muusikko ja tutkija Miritza Lundberg: "Gibranin kirjassa rakkaus näyttäytyy puhtaana ja aitona. Tässä ajassa, jossa kaikki tuntuu olevan kaupan, ja rakkauteen liitetään aina fyysisyys ja markkinataloudessa tuttu kysynnän ja tarjonnan laki höystettynä kaikella mahdollisella pinnallisuudella, kirja auttaa palaamaan perusasioihin: epäitsekkääseen, aitoon välittämiseen ja tunteen paloon. Rakkaustarina on lisäksi kirjailijan oma kokemus, joka vaikutti häneen koko loppuelämän. Ja kyllä, kun tämän kirjan nuorena luin, asetti se tietyn ihanteen ja tavoitteen sille, miltä romanttisen rakkauden pitäisi tuntua, kuinka herkkää ja harvinaista se on ja kuinka sitä tulisi vaalia."


Mies tahtoo muuttua - Bell Hooks (suom. Tapani Kilpeläinen 2020)

Alkuperäisteos: The Will to Change: Men, Masculinity and Love


Muusikko Rebekka Kuukka, artisti Yeboyah: "Kyseinen kirja herättää paljon ajatuksia sekä tunteita. Se tarjoaa uusia näkökulmia feministiseen ajatteluun ja jos me kaikki lukisimme sen, olisi maailma varmasti hyvin erilainen paikka elää."


We both Laughed in Pleasure: The Selected Diaries of Lou Sullivan 1961-1991 - Ellis Martin & Zach Ozma (toim., 2019)

Ei saatavilla suomeksi


Esitystaiteilija Teo Ala-Ruona: "We Both Laughed in Pleasure on yksinkertaisesti upea. Se on kuuma, koskettava ja perusteellinen elämäkerrallinen teos trans- ja queer-historian yhden merkittävimmän aktivistin elämästä ja kuolemasta. Sullivan kirjoittaa ruumiistaan, tunteistaan, seksielämästään ja transitiostaan tavalla, joka on samaan aikaan sekä hauska, kipeä, vetävä että aikaansa tarkkasanaisesti kuvaava. Harmillisesti teoksen toimittajat ovat päättäneet jättää pois Sullivanin päiväkirjamerkintöjen päivämäärät, mikä mielestäni hämärtää osittain merkintöjen kontekstia. Teos on sidottu aikaansa, ja se näkyy monella tapaa tekstissä, myös siten, että osa Sullivanin käyttämästä terminologiasta on vanhentunutta. Tämä ei silti vähentänyt omalla kohdallani lukukokemuksen ihanuutta, vaan teki lähinnä näkyväksi transhistorian eri vaiheita."


To Save Everything, Click Here - Evgeny Morozov (2013)

Ei saatavilla suomeksi


Korutaiteilija Nadiye Koçak: "Morozov avaa erinomaisesti, miksi it- ja teknologia-alan ratkaisut yhteiskunnan ongelmiin eivät voi pelastaa meitä ongelmilta tai 'ratkaisujen' itsensä aiheuttamilta ongelmilta."


Tonguebreaker - Leah Lakshmi Piepzna-Samarasinha (2019)

Ei saatavilla suomeksi


Esitystaiteilija, näyttelijä ja kirjoittaja Kid Kokko: "Tonguebreaker on ihmeellinen teos. Se on surullinen, voimaannuttava ja tilaa tekevä. Se tekee tilaa rampayhteisöille ja valituille queer&trans-perheille ja -sukulaisuuksille. Se tekee tilaa rampatulevaisuuksille, femmetulevaisuuksille, QTPOC-tulevaisuuksille ja -rakkauksille ja -historioille. Se tekee tilaa huolenpidolle, selviytymiselle ja ei-selviytymiselle. Se tekee olemassaolosta paljon mahdollisempaa. Se on muistokirjoitus kuolleille esivanhemmille, jotka eivät enää jaksaneet tätä kaikkea ja se on muistutus eläville. Se langettaa lukijan ylle crip femme magic spellin ja hetkessä kaikki on taas mahdollisempaa. Piepzna-Samarasinhan runous on hellivää, kannattelevaa ja aivan aivan liikaa ja täydellistä. Itkin tätä lukiessani. Ei tämmöisiä kirjoja olekaan. Mut tää vaan on. Piepzna-Samarasinha kirjoittaa: 'This poem is a reason to live.' Ja mä uskon joka sanan. Sisältövaroitukset: seksuaalinen väkivalta, itsemurha, ableismin kuvaukset."


Houreuni - Samanta Schweblin (suom. Einari Aaltonen 2014)

Alkuperäisteos: Distancia de rescate


Kirjailija, opettaja ja kriitikko Silvia Hosseini: "Kirja on pelkän dialogin varaan rakentuva psykologinen kauhukertomus äidin ja lapsen suhteesta ja ekokriisistä. Teos on kirjoitettu huimaavan taitavasti. Pienten vihjeiden avulla lukija kieputetaan kohti loppuratkaisua, jonka teho tuntuu rintalastassa asti."


Sensuous Knowledge - Minna Salami (2020)

Ilmestynyt suomeksi nimellä Aistien viisaus


Taiteilija Noora Geagea: "Tämän kirjan haluaa vain ahmia sen syvyyden, omaperäisyyden, kauneuden, voiman ja älyn takia."


Runo-Edda: Eddan jumalrunot 1982 & Eddan sankarirunot 1980 (suom. Aale Tynni)


Kirjailija ja muusikko Niillas Holmberg: "Runo-Edda on muinaisten skandinaavisten tarujen kokoelma, joiden 80-luvulla tehty suomennos on todella hienoa työtä. Tarinoilla on massiivinen vaikutus sekä yksilöllisen että kollektiivisen maailmankatsomuksen muodostumiseen. Sieltä ne ihanteet ja arvot kumpuavat. Tarinat ohjaavat muun muassa siinä, mitä maailmassa ja elämässä tavoitellaan. Kun ottaa huomioon miten paljon germaaniheimot ja näiden jälkeläiset ovat muokanneet maailmaa, on erittäin mielenkiintoista ja havainnollistavaa tutustua tarinoihin ja niitten luomaan yleismentaliteettiin, joissa esimerkiksi englantilaisten, saksalaisten ja skandinaavien kaukaisia esivanhempia on vuosisatojen ajan tuuditettu."


We Are the Ones We Have Been Waiting For - Alice Walker (2006)

Ei saatavilla suomeksi


Koreografi, ohjaaja Ima Iduozee: "Alice Walker on näkijä, jonka hämmästyttävän tarkat havainnot ihmiskunnan historiasta, nykytilasta ja tulevasta tarjoaa näkökulmaa elämän suuriin kysymyksiin. Kirja opettaa kärsivällisyyttä, myötätuntoa ja ennen kaikkea anteeksiantoa. Vastalääkettä vihapuheelle ja pelon ilmapiirille. Yhdessä kohti huokoisempaa tulevaa. Lämmin lukusuositus."

bottom of page