top of page
  • Maryan Abdulkarim

Kiitos ja hyvästiKuva: Shoot Haley. Mua: Keiku Borgström. Tyyli: Patisse Alody.Olin viimeistä kertaa Jälkiviisaat raadissa 22.4.2022. Tämä johtui siitä, että sain kyseisellä viikolla tiedon, että raatiin liittyy entinen ulkoministeri ja perussuomalaisten pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini. Tämä teksti on yritykseni avata syitä päätökseni taustalla. En ole palaamassa Jälkiviisaisiin, eikä tämä siis ole pyrkimys vaikuttaa olosuhteisiin, joiden vuoksi lopetin, vaan ainoastaan avata ajatteluani.


Vuonna 2011 suomalainen poliittinen kenttä muuttui vaalien myötä. Perussuomalaiset saivat enemmän ääniä kuin olisin osannut itse aavistaa. Tällä oli suora vaikutus yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se, mitä pidettiin hyväksyttävänä poliittisena puheena, muuttui. Tämä tuntui omassa arjessani ja läheisteni arjessa - rasistiset näkemykset tulivat yhä enemmän pintaan - sekä sanoina että tekoina. Muutos ei ollut hetkellinen, vaan luonteeltaan pysyvää: veden pinta oli noussut ja sallitun puheen raja siirtynyt. Timo Soini oli tämän poliittisen puolueen päähahmo, agitaattori ja kasvot. Hän loi tilaa ja toi siihen ihmisiä, jotka normalisoivat rasismin ja sivutuotteena naisvihan. Timo Soini on itse esiintynyt lupsakkana kansan miehenä, jonka hymy ei hyydy ja jolla riittää sutkautuksia. Hän on teflonia, johon mikään ei tartu, mikään ei ole hänen syytään ja kaikki on hänen ansiotaan. Hän ei ole missään vaiheessa pyytänyt anteeksi toimintaansa, populismiaan mikä normalisoi rasismin.Timo Soini on, ystävääni lainatakseni, “hyvän apostoliksi itseään julistava pimeyden ruhtinas”. Soinin oman blogin mukaan, hän on ainoastaan ylpeä kaikesta siitä, mitä hän on tehnyt.


Aloin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun vuoden 2011 tapahtumien myötä. Minulle tarjottu rooli on useimmiten ollut nimenomaan identiteettipoliittinen. Usein tämä tarkoittaa, että minua halutaan kuulla tietyn ryhmän edustajana, jolloin liikkumatilaa on vähän. Jälkiviisaat on ollut minulle alusta, jolla saan keskustella yhteiskunnallisista kysymyksistä itsenäni, toimittajana ja yhteiskunnan jäsenenä. Identiteettini ei ole ollut keskustelun keskiössä ja se on tuntunut tärkeältä. Soinin liittyessä Jälkiviisaiden raatiin, koen että tämä ei ole enää minulle mahdollista. Hänen mukaan tulonsa pakottaa minut asemaan, jota en koe mielekkääksi tai arvojeni mukaiseksi. Jälkiviisaat on vartin suora lähetys, jossa käsitellään useita eri aiheita. Tämän konseptin puitteissa minun ei ole mahdollista tuoda esiin, etten hyväksy Soinin toimintaa. Katsojalle se, että istun samassa tilassa Soinin kanssa, saattaisi antaa kuvan, että olen ok hänen toimintansa kanssa. Tämä ei ole totta. Jouduin siis miettimään rooliani ja ihmisiä, jotka samaistuvat minuun, kuten omia lapsiani ja sitä, miten he näkevät sen tilanteen.


Olen ollut jälkiviisaiden raadissa lähes 6 vuotta ja olisin jatkanut mielelläni, jos olosuhteet eivät olisi muuttuneet. Tämä ei ole boikotti Yleä tai ohjelmaa vastaan. Kiitos Ylen Aamun tiimi ja raatilaisille näistä vuosista, keskusteluista ja ajatuksista. Kiitos katsojille ja kaikille teille, jotka vuosien varrella olette kannustaneet, haastaneet ja antaneet palautetta. Keskustelut jatkuvat, ja toivon, että ne ovat asiallisia.


Helsingissä 13.5.2022

Maryan Abdulkarim
bottom of page